Три способи допомогти дітям наблизитися до своїх ангелів-охоронців

Інші дописи автора

        Три способи допомогти дітям наблизитися до своїх ангелів-охоронців

        Церква вчить, що ангели – це чисті духи, які по-різному служать Богу. Хоча ми, люди, повинні весь день вибирати між правильним і неправильним, ці духи зробили цей вибір раз і назавжди, дуже давно. Ті, хто вибрав зло, стали демонами, а ті, хто вибрав добро, – це ангели, посередники Божої доброти тут, на землі.

        Існує ціле богослів’я ангелів, і це дійсно захоплює. Існує дев’ять ангельських чинів, кожен з яких має окрему місію. Деякі чини проводять свій час у вічному поклонінні Богу, але інші призначені допомагати нам тут, на землі.

        Небесні помічники

        Ми називаємо їх нашими “ангелами-охоронцями”. Святе Письмо наповнене посиланнями на них, і багато отців Церкви та богословів писало про них. Святий Єронім писав: “Гідність душі настільки велика, що у кожного, від народження, є ангел-охоронець”. Катехизис говорить нам:

        Таким способом усе життя Церква слугується таємничою і могутньою допомогою ангелів (пор. Дії 5:18-20; 8:26-29; 10:3-8; 12:6-11; 27:23-25.). … Від свого початку (Пор. Мт 18:10) до смерті (пор. Лк 16:22) людське життя перебуває під їх охороною (пор. Пс 34:8; 91:10-13) та заступництвом (пор. Йов 33:23-24; Зах 1:12; Тов 12:12). “Кожен вірний має біля себе ангела-хоронителя й вихователя, який веде його в житті” (св. Василій Великий, Проти Євномія, 3, 1). Уже на землі християнське життя бере участь через віру у блаженній спільноті ангелів і людей, з’єднаних у Бозі.

        Катехизм Католицької Церкви 334, 336

        На відміну від Бога, ангели не всезнаючі. Вони не знають, про що ми думаємо, якщо ми їм не скажемо.

        Ось чому ми повинні обов’язково просити у наших ангелів допомоги та керівництва. Це чудовий подарунок мати цих ангельських помічників. Святий Амвросій пояснив: “Ми повинні молитися ангелам, які дані нам як опікуни”.

        Дитинство – прекрасний час для того, щоб почати міцні та люблячі стосунки з ангелом-охоронцем. Ті з нас, хто має дітей або онуків, або виховують дітей будучи католицьким шкільним вчителем чи катехитом, мають чудову можливість навчити дітей про цих небесних товаришів.

        Нижче подаємо три способи познайомити дітей зі своїми ангелами-охоронцями та допомогти зміцнити ці стосунки.

        1 Навчіть їх молитві до ангела-охоронця

        Ангели готові допомогти, коли ми просимо, тому давайте заохочувати наших дітей щодня просити їх про допомогу. Цю коротку і милу молитву легко запам’ятати і вимовляти щоранку:

        Ангелу-хоронителю мій
        ти завжди при мені стій
        рано і ввечі, вдень і вночі
        будь мені при помочі.
        Амінь.

        2 Покажіть приклад відносин зі своїм ангелом-охоронцем

        Моделювання поведінки – найкращий спосіб змусити дітей наслідувати її! Шукайте маленьких приводів поговорити зі своїм ангелом-охоронцем перед своїми дітьми.

        Ви можете сказати щось на кшталт: “Ангели-охоронці, будь ласка, захищайте нас, коли ми сьогодні підемо до школи!” або “Ангелу-охоронцю, допоможи мені пам’ятати, щоб сьогодні приймати правильні рішення та обирати те, що правильне”.

        Тільки пам’ятайте, щоб не давати імена своїм ангелам-охоронцям. Вони вже мають імена, які дав їм Бог.

        3 Заохочуйте дітей просити у своїх ангелів допомоги

        Регулярно нагадуйте дітям, що вони також можуть отримувати допомогу від цих небесних свторінь. Прохання до їхнього ангела про керівництво завжди покращить ситуацію!

        Не впевнені, коли ситуація вимагає ангельської допомоги? Скажіть дітям, що вони можуть використовувати слова молитви до ангела-охоронця, “щоб запалювати і охороняти, скеровувати і вести”, як нагадування про те, як ангели можуть їм допомогти:

        Ангели можуть “освітити” шлях у важкому рішенні або інтелектуальній дилемі
        Ангели можуть “охороняти” нас від тілесних ушкоджень та спокуси до гріха
        Ангели можуть “скеровувати”, зміцнюючи нашу силу волі, щоб робити правильний вибір
        Ангели можуть “вести” нас на небо і завжди молитися за нас

        Давайте вирішимо частіше просити у наших ангелів допомоги, а також навчимо робити це наших дітей та учнів.

        Автор: Theresa Civantos Barber
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської та адаптація: Максим Гонтар
        Ілюстрація: The Guardian Angel, 1641, by Giovanni Francesco Barbieri

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.